7-delige podcast serie geproduceerd voor NPORadio2 & Powned
Muziek is emotie, muziek is gevoel. Het golft net als het leven met pieken en dalen. De dynamiek is de adem van de muziek. Miles Davis zei: 'Music exists in de space between de notes'. Wat als die ruimte verdwijnt, kan de muziek dan nog ademen?
Gert-Jan de Vries
maker
Waarom klinkt radio zoals het klinkt? In de 7-delige podcastserie ‘Keihard de Beste’ (NPO Radio 2) bespreekt Gert-Jan de Vries samen met experts uit de muziek- en radiowereld het veranderende geluid van de radio. De Vries ontdekt aan de hand van radio-opnamen uit de jaren ’70 en ’80 dat het geluid van de radio sterk veranderd is. Het valt hem op dat de huidige landelijke radiostations in Nederland muziek zo extreem filteren en comprimeren dat al het gevoel eruit verdwijnt. Eerst denkt hij dat het aan zijn eigen waarneming ligt, maar nadat hij van Frits Spits eenzelfde vaststelling hoort start hij een serieus onderzoek.
Bij het opruimen van zijn zolder ontdekt Gert-Jan oude radio-opnamen. Hij speelt ze af en het valt hem op dat ze nogal anders klinken dan het huidige geluid van de radio. Waarom is dat zo? Vanuit zijn eigen bevindingen neemt Gert-Jan de luisteraar mee in zijn zoektocht. Hij begint zijn verhaal bij de geschiedenis van opnametechnieken. Zonder al te technisch te worden laat hij ons allerlei verschillende muziek- en radiofragmenten horen. Samen met zijn side-kick, Godfried van Run (de ongekroonde voice-over koning), legt hij uit wat we werkelijk horen.
Omdat Gert-Jan allerlei vragen heeft interviewt hij 13 professionals uit de muziekindustrie en de radiowereld. Van Jeroen van Inkel tot Edwin Schimscheimer, van Felix Meurders tot Arjan Spies (The Kik). Zij geven hem inzicht in waarom het klinkt zoals het nu klinkt en waarom radio ‘radio’ moet klinken. Gert-Jan komt erachter dat er een elitegroep mensen is die het geluid van de radio bepaalt. Hij stelt vast dat van veel radiostations het geluid belabberd klinkt. Wat vindt de luisteraar daarvan? Zijn er oplossingen en is er een weg terug? Gert-Jan denkt van wel.
Gert-Jan de Vries is 30 jaar werkzaam voor de landelijke radio en tv. Hij is muziekliefhebber en fanatiek radio- en podcastluisteraar. In 2018 werd hij genomineerd voor de International Emmy Award Nominee in de categorie tv-documentaire.
De podcast ‘Keihard de Beste’ is te beluisteren via nporadio2.nl en in de bekende podcastapps. Je kunt de afleveringen ook zien! Zie hieronder.
Aflevering 1: Waarom klinkt radio zoals het klinkt?
In de eerste aflevering vindt Gert-Jan de Vries, maker van deze serie, een aantal cassettebandjes op zijn zolder met oude radioprogramma's uit de jaren 70 en 80. Het valt hem op dat het geluid van de radio toen heel anders klonk dan nu. Voor hem een reden om een zoektocht te starten naar het veranderde geluid van de radio in Nederland.
Aflevering 2: Schuiven en breien
In deze aflevering horen we wat dynamiek is. Radio pionier Felix Meurders vertelt over de beginperiode van de popradio, de eerste illegale compressor en over een breiende technicus..
Aflevering 3: Opvallen of door de mand vallen
In deze aflevering horen we de gevolgen van de “Loudness war”. Prince speelt drums met een natte krant. En de akoestisch piano van Long John Baldry is veranderd in een elektronisch keyboard.
Aflevering 4: Sound processie
Senior DJ Jeroen van Inkel ontdekt dat audioprocessing tot een beter programma leidt. Maar wie luistert er nog? We luisteren tegenwoordig namelijk anders naar de radio.
Aflevering 5: Thunderbolts and lightning, very, very frightening
Queen zorgt voor nog al wat herrie in deze aflevering. Zelfs Felix Meurders start spontaan een kritisch gezang.
Aflevering 6: Wetenschap, showbizz en smaak
Wat is vals? Hoe hard is hard? Wat vindt de luisteraar daarvan? Wie wordt er belazerd? Wie bepaalt het geluid van een radiostation? Is radio wel voor muziekliefhebbers?.
Aflevering 7: Tegen de stream in
In deze laatste aflevering blijkt dat er allerlei oplossingen zijn voor het belabberde geluid van de radio in Nederland anno nu.